tirsdag 26. november 2013

Leie domener, ikke kjøpe

Det er mange som er under oppfatningen av at det går an å kjøpe et domene, men det er ikke helt sant. Sannheten er nemlig den at man kun kan leie domener, for det er alltid et interesseorgan (ICANN eller Norid) som faktisk eier dem.

Å leie et domene er derimot helt topp, og fungerer enkelt nok ved at du betaler en viss sum hvert år. Det er ingen problemer å betale for ti år av gangen, men du kan altså ikke betale så mye at det blir ditt til odel og eie. Når du leier domenet er det derimot kun du som har bruksrett på det, og selvfølgelig har du forkjøpsrett for å leie flere år frem i tid dersom du ønsker det.

 I praksis er det ikke store forskjellene på å eie og å leie et domene, foruten at du må betale en avgift hvert eneste år, og det faktum at domenenavnet kan bli solgt til noen andre dersom du ikke ønsker å leie det lenger.

Om du leier et domene er det ingenting i veien for å selge det videre. Det du i praksis gjør er dermed å selge leieavtalen videre, og at kjøperen får rett til å leie domenenavnet av ICANN eller Norid.

Det er flere nettsider og webhoster som tilbyr "kjøp" av domener, men dette er faktisk ikke mulig. Det er ingen måte å faktisk eie et domene på, og nettsidene som påstår dette bløffer.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar