søndag 24. november 2013

Hvilke regler gjelder for domener?

Det er flere regler for hva som er lov i domenenavn, og hva som er forbudt. Sånn veldig generelt sett er det fritt frem for å registrere omtrent hva som helst når du skal ha et .com, .net eller .org, men også her er det noen unntak. Først og fremst bør du holde deg unna merkenavn, altså navn som allerede er godt i bruk av et firma eller en person.

Dersom du skal ha et norsk .no-domene er det ennå strengere regler, og det er Norid som bestemmer hva som er lov eller ikke. Hvem som helst kan klage inn .no-domenenavnet ditt til Norid, så tar de en avgjørelse på om det er greit at du bruker det eller ikke. Hele regelverker kan du lese ved å klikke her, men resten av artikkelen skal ta for seg de viktigste reglene.

Den viktigste reglene for .no er åpenbart at man må registrere den på et firma. Det betyr at privatpersoner ikke kan registrere dem, og må gå via et firma. Hvem som helst på over 18 år kan enkelt registere et enkeltmannsforetak helt gratis, men det krever jo derfor en del mer stress enn .com eller lignende.

Ellers er det en hel del ord som er svartelistet. Det er blant annet banneord, stedsnavn og kongelige domener. Listen oppdateres jevnlig, og det er altså ikke lov å registrere noen av disse domenenavnene.

En del andre ting er heller ikke lov å bruke på .no, og en viktig del er at du ikke har lov til å registrere varemerker. For eksempel har du ikke lov til å registrere iphone.no når det er klart at det er Apple som eier varemerket iPhone.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar