onsdag 30. januar 2013

Hvem kan få et domenenavn?

I bunn og grunn kan alle mennesker kjøpe seg et domenenavn, og TLD-er som .com, .net og .org er åpent for at hvem som helst kan registrere dem. For andre TLD-er er det derimot strengere regler.

For .no må søkeren ha et norsk organisasjonsnummer. Det vil si at man må ha et firma i Norge. Det er ikke så fryktelig vanskelig å opprette er firma her, og alt man trenger er å være over 18 år. Deretter kan man enkelt nok registrere et enkeltmannsforetak og få sitt eget org. nummer. Når man søker om et .no-domene må man legge ved en skriftlig erklæring på at det ikke strider mot noen av Norid sine regler for domenene, og det tar derfor opptil flere dager før domenet blir aktivt etter at man kjøper det.

For å registrere .eu-domener trenger man en boadresse i et EU-land, noe som er vanskelig for de fleste nordmenn.

.us-domener fungerer på samme måte som .eu, bare at man må være bosatt i USA. I tillegg kan man søke om å få et slikt domene dersom man har et firma som aktivt driver med salg eller forretninger i USA, så det er derfor litt lettere for oss nordmenn å skaffe.

Flere andre nasjonalitetsdomener som .fr og .it krever en adresse i et EØS-land, og nordmenn kan dermed registrere disse som de skulle ønske.

Det norske privatdomenet .priv.no kan registreres av alle norske privatpersoner. For øyeblikket er det litt usikkert om det er greit å bruke disse domenene til å tjene penger, siden all næringsvirksomhet teknisk sett skal gå via et firma.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar